Font Size Font: IncreaseFont: NormalFont: Decrease
Language:   English  | Malay

Logo Rationale & UseLogo Rationale & Use


 

WARNA HITAM
Warna hitam mencerminkan kuasa dan displin dalam jabatan. Dengan kuasa yang telah diamanahkan kepada jabatan, ianya  adalah tugas dan tanggungjawab jabatan untuk melaksanakan semua tugas untuk kepentingan dan faedah rakyat.

WARNA MERAH
Warna merah melambangkan kemesraan, kesopanan, efisen, kebijaksanaan dan dinamik dalam menangani urusan rakyat.

WARNA KUNING
Warna Kuning pada 12 "Plumb-Bobs" dan segi empat menunjukkan kehormatan, kesetiaan, dedikasi dan perpaduan serta kerjasama untuk mencapai misi dan objektif Jabatan ke arah kecemerlangan.

BULATAN
Bulatan mewakili Negeri Sarawak, menggambarkan kesempurnaan dan kaitan erat dalam interaksinya dengan rakyat.

12 (DUA BELAS) PLUMB-BOBS
"Plumb-Bobs" merupakan alat yang amat signifikan dalam aktiviti survei. Jumlah 12 "Plumb-Bobs" pada logo melambangkan 12 pejabat bahagian di seluruh negeri Sarawak. Semua 12 "Plumb-Bobs" bergabung dan fokus ke arah nukleus iaitu segi empat ditengah-tengah logo.

THE CROSS HAIRS
"Cross Hairs" dalam teleskop "theodolite" bermaksud Fokus. Ianya melambangkan fokus Jabatan dan pegawai-pegawainya dalam mencapai kecemerlangan misi dan objektif Jabatan.

SEGI EMPAT
Segi empat ditengah-tengah logo melambangkan Ibu Pejabat - "Focal Point" kepada Jabatan Tanah dan Survei Sarawak. Kesemua 12 pejabat bahagian bekerjasama dengan Ibu Pejabat untuk mencapai matlamat dan objektif jabatan dalam melaksanakan empat displin utama dalam jabatan iaitu - Pengurusan Tanah, Survei, Perancangan dan Penilaian.